6°C
Broken clouds

Voedsel weggooien? Zonde! Drie mooie initiatieven

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de enorme hoeveelheden voedsel die we jaarlijks weggooien. Dat is belangrijk, want hoe minder voedsel we weggooien, hoe minder grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie zijn gebruikt, verspillen. De Agrarische Krant bespreekt vier initiatieven die zijn opgezet om voedselverspilling tegen te gaan.


Helaas gooien we per jaar heel wat eten weg. In Nederland wordt jaarlijks een vierde van het voedsel verspild. Niet alleen in de horeca wordt veel weggegooid (jaarlijks 55.000 ton voedsel). Thuis gooien we gemiddeld 34,3 kilo eetbaar voedsel per persoon per jaar weg. Dat is vreselijk zonde, ook voor je portemonnee! Maar het wordt helemaal wrang als je denkt aan de 820 miljoen mensen op aarde die in hongersnood leven… Gelukkig zijn er verschillende initiatieven opgezet om voedselverspilling tegen te gaan. De Agrarische Krant bespreekt er vier.

Too Good To Go
Too Good To Go is de naam van een app die je kunt gebruiken tegen voedselverspilling. In de app bieden hotels, restaurants en supermarkten eten aan dat niet is verkocht. Dit eten kun je ophalen tegen een goedkopere prijs. Je kunt de app gratis op je telefoon downloaden, vervolgens geef je aan voor welke regio je de app wilt gebruiken. Vervolgens zie je waar je het goedkopere eten kunt kopen. Niet alleen goed voor onze planeet maar ook voor je portemonnee! De missie van Too Good To Go is om iedereen te inspireren en te motiveren om actie te ondernemen tegen voedselverspilling. De organisatie achter de app wil op elke mogelijke manier bijdragen aan het bouwen van een wereldwijde beweging tegen voedselverspilling.


www.toogoodtogo.nl

Samen Tegen Voedselverspilling

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling noemt zichzelf het ecosysteem van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor het bereiken van een gezamenlijk doel: Nederland een van de eerste landen ter wereld maken die voedselverspilling met de helft weet te verminderen in 2030. Dit doet de stichting onder andere met het geven van tips, bieden van lesmateriaal voor scholen en tools voor gemeenten, bedrijven en organisaties die minder willen verspillen. Een goed voorbeeld is de Food Waste Challenge die de stichting samen met de Rabobank in 2019 heeft georganiseerd voor horecabedrijven. De deelnemers hebben aangetoond dat besparingen van meer dan 50% haalbaar zijn. Dit leverde hen voordeel op in kilo’s, Co2 uitstoot én in euro’s!

www.samentegenvoedselverspilling.nl


Doggybags van Natuur & Milieu

Om restauranthouders en -gasten te helpen in het terugdringen van voedselverspilling, promoot de milieuorganisatie Natuur & Milieu al jaren de doggy bag. Niet alleen door het bieden van informatie, maar ook door doggy bags gratis te verspreiden richting restaurants. En met succes: de doggy bag wordt steeds meer gebruikt in Nederland. Uit onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu blijkt dat 46 procent van de Nederlanders weleens een doggybag aangeboden krijgt na het eten in een restaurant. Vijf jaar geleden was dit nog 27 procent.
Met gerichte campagnes probeert Natuur & Milieu voedselverspilling tegen te gaan. De organisatie roept mensen die uit eten gaan op om een doggybag te vragen in restaurants.


www.natuurenmilieu.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl