0°C

Wijngoed Wilgenhorst op zoek naar de smaak van Flevoland

Wijnstokken op de rotonde aan de rand van Zeewolde kondigen de nabijheid van het wijngoed al aan. Net buiten het dorp, tussen de 5.000 wijnstokken, waan je je een beetje op een wijnchateau in het noorden van Frankrijk. Op Wijngoed Wilgenhorst maakt Geert Horlings zijn eigen wijnen.

In 2012 werden de eerste wijnstokken aangeplant, in 2014 de eerste druiven geoogst. In 2015 werd de wijngaard verder uitgebreid. Horlings teelt vier verschillende resistente rassen: Muscaris, Johanniter, Souvignier Gris en Cabernet Noir. Hiermee maakt hij 12 verschillende soorten wijn. Welke wijnen verschilt per jaar. Het uitgangspunt is om twee witte, twee rode en twee bruisende wijnen te maken. Ondertussen is er ook een dessertwijn en rosé.

Hoge kwaliteit en duurzaam produceren staan bij Horlings bovenaan. Om dit te realiseren zijn er bepaalde keuzes gemaakt in de teelt. Om de wijngaard staat een wilgenhaag. Deze trekt veel insecten aan, die de schadelijke insecten in de wijngaard helpen bestrijden. Wanneer dit niet afdoende is, wordt er gericht bestreden. Om de kwaliteit en smaak van de wijn te waarborgen wordt er al vroeg in het seizoen geselecteerd. Scheuten en trossen worden verwijderd om goede druiventrossen met veel smaak over te houden. Horlings: ‘één wijnstok geeft één fles wijn’.

Smaak van Flevoland

Momenteel loopt er een project om de smaak van Flevoland te definiëren. Ook voor de Flevolandse wijnmakers is dit een interessant project. De smaak van de wijn wordt in belangrijke mate bepaald door de gist. Aan de wijn worden geen andere smaakstoffen toegevoegd. Tijdens het onderzoek wordt gekeken welke gisten er van nature aanwezig zijn en in hoeverre deze  nieuw, uniek en kenmerkend zijn voor Flevoland. Het onderzoek wordt verricht in een nieuwe wijngaard, zodat er geen vermenging is met gebruikte  gisten. Er zijn verschillende nieuwe unieke gisten gevonden, deze zijn geïsoleerd en de volgende stap is, onderzoeken of ze geschikt en smaakvol zijn en of het aromaprofiel goed is. Als hier een positief resultaat uit komt dan kan dit van invloed zijn op andere Flevolandse producten om de smaak van Flevoland te creëren.

Flevoland heeft een kalkrijke bodem, waardoor de wijnen die er geproduceerd worden rijk aan mineralen en vol van smaak zijn. ‘Dit maakt de smaak van de Flevolandse en onze wijn dus al specifiek en herkenbaar’.

Oogst

Eind september / begin oktober wordt gestart met de oogst van de druiven. Hier werken een grote groep vrijwilligers aan mee. Er wordt per ras geplukt, waarna de druiven direct verwerkt worden. De verwerking van de druiven en het produceren van de wijnen gebeurt allemaal op het wijngoed zelf. Er wordt niets uitbesteed. Van de pluk wordt jaarlijks een feestje gemaakt met een uitgebreide lunch met wijn. ‘OPnze plukkers zijn gelijk onze ambassadeurs. Zij vertellen hoe leuk het is om te helpen en hoe lekker onze wijnen zijn. Wij vinden het belangrijk om ons verhaal te vertellen en daardoor het contact met de consument te versterken. Daarom geven we ook proeverijen en rondleidingen en doen we mee met de Zmaakmakers route langs veertien boeren rond Zeewolde.’

De wijnen worden grotendeels lokaal afgezet, rechtstreeks aan de consument, aan horecagelegenheden in Lelystad en Harderwijk en een klein deel via de slijterij.

Meer informatie: https://wijngoedwilgenhorst.nl/

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl