0°C

Hoe kun je het beste snoeien?

De meeste planten, bomen en struiken kunnen in het voorjaar gesnoeid worden. Het is belangrijk om te weten hoe je moet snoeien, zo groeien en bloeien je planten goed en heb je er langer plezier van.

Manieren om te snoeien

Er zijn verschillende manieren om te snoeien. Je kunt knippen, zagen of toppen. Het is belangrijk dat je bij elke plant de juiste methode gebruikt, het helpt ook om goed gereedschap hiervoor te gebruiken. Om mooie snijranden te krijgen moet je ervoor zorgen dat je schaar of zaag altijd scherp en schoon zijn. Dit verkleint ook de kans dat je planten ziektes krijgen. 

  1. Knippen

De meeste vaste planten en struiken kun je met een snoeischaar knippen. Dit doe je bij planten die terug geknipt of uitgedund moeten worden. De beste manier om te knippen is iets boven een gezonde zijtak of een aantal (sterke) knoppen. Het is ook verstandig om takken te verwijderen die elkaar in de weg zitten.

  • Zagen

Struiken met dikke takken of bomen kun je het beste met handmatige of elektrische snoeizagen zagen. Om te voorkomen dat de tak direct afscheurt, kun je beter eerst een insnijding zagen van ongeveer twintig of dertig centimeter in de onderkant. 

  • Toppen

Om een jonge plant te dwingen tot struikgroei kun je deze toppen. Door te toppen zullen er sneller zijtakken groeien. Bij struiken kun je hiervoor een snoeischaar gebruiken, bij jonge, zachtere planten kun je gewoon met je vingers het stekje weg knijpen. Daarna zaag je de rest van de tak af naast de insnijding aan de bovenkant van de tak. Vergeet niet om tot slot de overgebleven stomp af te zagen.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl