0°C

Viooltjes

Viooltjes staan symbool voor herinnering, hierdoor worden ze vaak geplant als teken van liefde. Ook zijn ze vaak een echte tuinfavoriet door de vrolijke kleuren. De Grieken en Romeinen kweekten ze al vanwege de lekkere geur van de bloem, jaar op jaar zijn ze weer populair.

Eenjarig of meerjarig

Viooltjes zien er soms uit als kwetsbare plantjes, maar ze zijn juist best stevig. Een paar onverwachte koude nachten kunnen ze makkelijk aan, het moet natuurlijk niet een lange periode vriezen, zo sterk zijn ze namelijk niet. Sommige viooltjes zijn eenjarige bloeiers, maar je hebt ook soorten die twee of meerdere jaren kunnen bloeien. In principe blijven alle soorten viooltjes een lange periode mooi. Je kunt er vaak van de vroege lente tot de late herfst van genieten.

Viooltjes in de tuin

Viooltjes bloeien vooral in het voorjaar, samen met andere vroegbloeiers zoals krokussen, narcissen en sneeuwvlokjes. Viooltjes vriezen bijna nooit stuk in de winter, dat is zeker een voordeel. Het kan zijn dat het plantje er een beetje slap bij hangt in de winter, maar in de meeste gevallen bloeit het in het voorjaar weer op en ontwikkelt het bloemknoppen.

Violen zijn eetbaar

Wist je dat je viooltjes ook kunt eten? De bloemblaadjes hebben een milde, sla-achtige smaak. Je kunt ze dus prima gebruiken als garnering bij een gerecht of dessert. Je kunt er ijs, pudding of cake mee versieren door de blaadjes een suikerlaagje te geven. Als je ze liever bij een warm gerecht toevoegt, doe ze er dan op het laatste moment bij.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl