0°C

Vlindertuin De Zuidert, Emmeloord: ontmoetingsplek voor vlinders, insecten en mensen

Vlindertuin De Zuidert zorgt voor genietmomentjes

Piet Boersma was vanaf het begin betrokken bij de aanleg van de Vlindertuin in Emmeloord. Een aantal bewoners van de wijk De Zuidert namen het initiatief voor de tuin, waaronder Gusta Drenth. “Zij weet veel van vlinders, maar minder van het inrichten van een tuin en daar weet ik juist weer veel van, zo zijn we bij elkaar gekomen en hebben we samen met vele vrijwilligers de Vlindertuin aan de rand van de stad gerealiseerd.”

Voor de aanleg van de tuin heeft Boersma zich georiënteerd in de Vlinderhof in Vleuten. Deze tuin is ontworpen door de beroemde tuinarchitect Piet Oudolf uit Hummelo in de Achterhoek. “In augustus 2018 zijn we hier met de vrijwilligers van de nieuw te creëren vlindertuin heen gegaan om ideeën op te doen. Het is een prachtige tuin en we hebben hier een soort kopie van die tuin gemaakt met prachtige planten- en kleurengroepen en daarbij gelet op wat belangrijk is voor vlinders. Zo staan er heesters, die belangrijk zijn voor de voortplanting van de vlinders en is er gekeken naar bloemen die bijen en hommels aantrekken. Bloeiende planten worden afgewisseld met grassen en kruiden. Er staan een aantal heel bijzondere soorten tussen. We zijn hierbij goed geholpen door Grimme Groencentrum in Luttelgeest. Zij hebben alle planten geleverd, ook de bijzondere soorten, die bij een regulier tuincentrum vaak niet verkrijgbaar zijn.”

In september 2018 is de tuin aangeplant met de hulp van leerlingen van Aeres – groen praktijkonderwijs. Het onderhoud wordt door vrijwilligers uitgevoerd. Er zijn er nu zo’n twaalf. Buurman en schapenhouder Wim Veldkamp heeft een stuk van zijn land voor de vlindertuin beschikbaar gesteld aan de initiatiefgroep en is een grote steun en toeverlaat voor de vrijwilligers. “Wim is een doener”, vertelt Boersma, “en hij heeft vaak de goede spullen”. Belangrijk voor de Vlindertuin is dat er een beregeningsinstallatie is aangeschaft.  

Elke woensdag gaan er vrijwilligers door de vlindertuin om het onkruid te wieden, eventuele dode planten te verwijderen en vervangen. Bij de Vlindertuin staat een bord met een foto en informatie over de planten. “We hebben zelf combinaties van planten bedacht, zodat het optisch mooi bij elkaar past en de tuin niet alleen voor vlinders en insecten aantrekkelijk is, maar ook voor mensen en we vinden het leuk om onze kennis aan hen over te dragen, bijvoorbeeld door dit informatiebord, maar ook door het geven van rondleidingen.” Volg https://www.facebook.com/vlindertuindezuidert/ voor meer informatie hierover of om u aan te melden als vrijwilliger bij de vlindertuin.  

Over Piet Boersma 

Piet Boersma (71) heeft altijd bij de Plantenziektenkundige Dienst gewerkt. Als bijwerk ging hij tuinen ontwerpen, omdat hij dit mooi vindt om te doen. Nu hij gepensioneerd is, doet hij dit nog steeds. Recent ontwierp hij nog tuinen in de Noordoostpolder en in de Weerribben. In de zomermaanden gaat hij naar Engeland en begeleidt daar tuinreizen. Ook geeft hij lezingen in het land aan de hand van zijn 3D foto’s. Aan het Muzisch Centrum (Cultuurbedrijf Noordoostpolder) in Emmeloord geeft hij lessen tuininrichting, waarbij de cursisten als afsluiting naar een kwekerij gaan. En op maandagavond geeft hij Engelse les aan het mannencentrum.  

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl