14°C
Heavy Rain

Zorg en recreatie gaan goed samen op Boerderij De Zuiderkrib

XtraKragt voor arbeidsmatige dagbesteding met een toeristisch tintje

‘Het mooiste wat je kunt worden is jezelf’, dat is waar het om draait bij Xtrakragt, een leer / werk boerderij voor arbeidsmatige dagbesteding met een toeristisch tintje voor (jong) volwassenen, die (tijdelijk) de weg naar een reguliere baan niet kunnen vinden. Samen op zoek naar de kracht in jezelf en daardoor samen met extra kracht verder komen.

Heidi van Beekhuizen woont sinds 2018 samen met haar man Sijbrand en twee kinderen op Boerderij de Zuiderkrib in Kraggenburg. De boerderij ligt op een unieke plek, tegen de dijk, ter hoogte van landart Pier en Horizon. Sijbrand en Heidi zijn met hun gezin de derde generatie, die op de boerderij woont. De ouders van Sijbrand, Margje en Willem van Beekhuizen namen de boerderij over van de ouders van Margje, die vanuit Friesland naar Kraggenburg kwamen. Willem en Margje hielden vee en hadden daarnaast akkerbouw. Sijbrand heeft voor de akkerbouw gekozen waardoor de stallen leeg kwamen te staan en daar zijn inmiddels andere plannen voor gemaakt. Langzamerhand wordt de boerderij omgetoverd naar een toeristische trekpleister met een zorgtak.

Heidi heeft jaren in de zorg gewerkt en er – toen de kinderen kwamen – bewust voor gekozen een aantal jaren te stoppen met werken. Na de verhuizing naar de boerderij kwam al snel de gedachte om zelf een zorgtak op te zetten, op een manier die bij haar past en waar ze ook haar creativiteit in kwijt kan.

SAMSUNG CSC

“Niet voor iedereen is het weggelegd om een baan te vinden die bij hem of haar past”, vertelt Heidi. “Deze mensen willen wij ondersteunen, door hen in hun kracht te zetten op onze boerderij. Samen maken we een dagprogramma. Dit is gericht op arbeid, het programma is gericht op echt meewerken in het proces, naar eigen kunnen. We hebben verschillende werkzaamheden op verschillende niveaus. Ons erf met een pluktuin en diverse activiteiten is opengesteld voor bezoekers. De één vindt het leuk om mensen te ontvangen en de ander juist niet. Hier houden we rekening mee. Elk seizoen zijn er andere werkzaamheden. We bieden twee dagen in de week arbeidsmatige dagbesteding en er zijn stages mogelijk voor kinderen van bijzonder (speciaal) onderwijs, zoals De Zonnebloem in Emmeloord.” Op de zorgboerderij werken we met het keurmerk ‘kwaliteit laat je zien’ en kunnen er maximaal vier personen tegelijk begeleid worden. Op dit moment is er nog plek.

In juni was er een klein festival op de boerderij: Festival Veerkrag, een week later werd er een kofferbakmarkt WEI*blij georganiseerd. “Hier houden wij van”, vertelt Heidi. “We zijn zelf Oerol gangers en houden ervan te overnachten in kleine Bed & Breakfest locaties. Die sfeer willen we hier ook creëren. Sinds kort hebben we groen licht van de gemeente en provincie voor een Tiny House op de dijk en logementen in de schuur en de oude stal. Vanaf volgend jaar kunnen hier mensen logeren en komt er een multifunctionele ruimte voor de gasten. Daarnaast willen we plattelandsbeleving ontwikkelen door: arrangementen aan te bieden, zoals gevulde picknickmanden en kanoverhuur. Ook gaan we de historie van de Zuiderkrib vertellen. We hebben zin in de toekomst.”

Voor dit jaar staan de volgende activiteiten nog op de agenda:

  • 14 augustus: WEI*blij kofferbakmarkt
  • 19 augustus: workshop zomers plukboeket
  • 28 augustus en 2 en 16 september: workshop oogstplukboeket
  • 25 september en 2 oktober: workshop najaarsplukboeket

Meer informatie: https://www.xtrakragt.nl voor de zorgtak en voor de toeristisch recreatieve tak.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl