Veertig jaar geleden, in 1982, kwam de vader van Paul Glijnis vanuit Uitgeest naar Zeewolde. Het was een grote verandering. In Uitgeest hadden ze slechts een klein stukje land achter de koeienstal, de rest van het land was alleen bereikbaar met de boot. Vanwege de ruilverkaveling kon de koeienboer niet op deze plek blijven bestaan en werd de stap naar het nieuwe land van Flevoland gezet.
‘Toen we hier kwamen was er nog helemaal niets’, vertelt Paul. ‘Er stond alleen riet’. Inmiddels is Bennesse uitgegroeid tot een bedrijf met 100 tot 125 melkkoeien. Sinds 12,5 jaar maken ze hun eigen kaas. Hiervoor werd in de loods een verwerkingsruimte ingericht. ‘Toen we begonnen was de melkprijs heel erg laag’, vertelt Paul. ‘Dat was de reden dat we zelf kaas gingen produceren. We maken verschillende soorten kazen. Naast de standaard kaassmaken: jong, jong-belegen, belegen, extra belegen en oud hebben we ook zo’n 15 soorten kruidenkazen, van mosterd tot honing/klaver en van komijn tot brandnetel.’
Fenegriek, een nootachtige kaas, is bij Paul en zijn klanten favoriet. ‘Deze loopt van de kruidenkazen het hardst qua verkoop’. Sinds de uitbraak van corona wordt de boerderijwinkel steeds meer bezocht. ‘Het bezoek aan de winkel en de verkoop zit nog steeds in de lift’, vertelt Paul. Naast kaas worden er diverse andere streekproducten verkocht, zoals jam van Vink Fruitboerderij uit Kraggenburg en sap van Fruithal Smits uit Zeewolde. ‘Zelf leveren we ook aan andere boerderijwinkels. Deze wisselwerking en samenwerking is de kracht van de verkoop bij de boer. Ook doen we mee met de route van de Zmaakmakers rond Zeewolde. Deze wordt veel gefietst of met de auto gereden en komt langs veertien verschillende boerenbedrijven die aan huis verkopen.’
De reacties in de winkel zijn alleen maar leuk. ‘We merken er hier niets van dat mensen tegen boeren zijn. Vaak is het de onwetendheid. Het komt steeds minder voor dat men kan zeggen, mijn broer, vader of opa was boer en dan kom je steeds verder van de sector af te staan. Hier vertellen we graag wat we aan het doen zijn, hoe we het doen en waarom. Laatst nog was hier een groep senioren uit de Randstad, waarvan er één nog nooit op een boerderij was geweest. Ook horen we regelmatig: ‘ik heb nog nooit zo dicht bij een koe gestaan’. Vanaf het erf kun je hier zo de stal in lopen. Vaste klanten waarderen dat ook heel erg. Zij zien de kalfjes opgroeien.’
Meer informatie: https://www.kaasboerderijbennesse.nl/