0°C

Van den Berg Kalveren – 100% puur rosé kalfsvlees

Harjo en Lianne van den Berg verkopen aan de Ettenlandseweg 8, Marknesse – tegen de grens van natuurgebied De Wieden – 100% puur kalfsvlees van hun eigen kalveren. Bijna acht jaar geleden, in mei 2014, kochten ze de boerderij, een oud melkveebedrijf met ligboxen en een melkput, die al een paar jaar uit gebruik waren.  

Harjo is opgegroeid op een vleesveebedrijf in Baarlo bij Zwartsluis. Toen ze de boerderij kochten, dachten ze nog dat ze ooit terug zouden gaan naar de ouderlijke boerderij. Toch besloten ze zelf kalveren te gaan houden. Met de ervaring van Harjo en de leergierigheid van Lianne bouwden ze een goed lopend bedrijf op met 240 kalveren, 3 leeftijdsgroepen van 80 kalveren, zodat ze het hele jaar vers vlees hebben. Inmiddels weten ze dat ze niet teruggaan naar de ouderlijke boerderij en is er de wens om op termijn uit te breiden. Of dat ooit kan is echter de vraag. De boerderij ligt binnen de bufferzone van Natura 2000 gebied Wieden/Weerribben. Harjo houdt alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en bezoekt regelmatig informatie-avonden waar over stikstofperikelen en nitraatrichtlijnen gesproken wordt.  

Naast het runnen van de boerderij heeft Harjo een fulltimebaan als teamleider bij Fuite veevoeders. “Ik kan niet stil zitten, dus voor mij is dit prima zo”. Samen met Lianne heeft hij drie jonge kinderen. Een belangrijke reden voor Lianne om ruim twee jaar geleden te stoppen met haar baan elders. Daarnaast wilde ze graag een eigen winkel bij de boerderij. Vlak voordat corona zijn intrede deed in Nederland werd de winkel geopend.  

Naast 100% puur kalfsvlees van de eigen opgefokte kalveren verkoopt ze groenten, aardappelen, eieren, bloemen, sap, nootjes en diverse andere producten uit eigen streek. De winkel liep gelijk goed. Ze kreeg een vermelding op het platform Uit je regio, dat vooral in het begin van de coronatijd ervoor zorgde dat er veel klanten in de winkel kwamen. Die groeide dan ook al snel uit zijn jasje en de werkplaats van Harjo moest eraan geloven. Deze werd bij de winkel aangetrokken. De klanten bleven komen, prezen de kwaliteit van het vlees en de gastvrijheid van Lianne. “Ze komen echt voor Lianne”, weet Harjo. “Als ze er niet is en ik help in de winkel, hoor ik vaak een teleurgesteld ‘is Lianne er niet?’ Ze heeft altijd een gezellig praatje en kan alles vertellen over het vlees. Als klanten in de stal willen kijken, kan dat. Wij vertellen het echte verhaal. Het kalf heeft een goed leven bij ons, eet goed en gezond ruwvoer en levert daarom mals, zacht en licht verteerbaar vlees. Je proeft echt het verschil. Klanten komen ook terug, omdat het vlees zo lekker is.”

Het assortiment in de winkel is afgestemd op de vraag van de klant. “We luisteren goed naar de klant”, vertelt Lianne. “Voorheen konden klanten alleen een half of een kwart kalf kopen. We kregen toen veel vraag naar kleinere porties. Nu hebben we gewoon pakjes van twee en vier stukken vlees, worstjes en hamburgers. Natuurlijk hebben we ook grotere stukken en bouten voor op de barbecue. Wel hebben we van alles maar één soort, dan is het altijd het lekkerst”. Harjo en Lianne helpen zelf bij het inpakken van het vlees. “We willen graag dat het netjes en goed verpakt is en nemen daar dan ook graag de tijd voor.” Ook het nevenassortiment is afgestemd op de vraag van de klant. “Soms kopen we weleens iets in wat echt niet loopt, dan kopen we dat natuurlijk niet weer.”

Lianne geniet van het klantcontact. “Als mensen voor een tweede of derde keer komen herken ik ze ook meestal. Klanten vinden dat leuk en voelen zich welkom. Met mooi weer komen hier veel fietsers langs en hebben we het terras buiten staan. Dat vind ik zelf ook gezellig. We serveren dan een drankje en eventueel iets erbij. Eén keer heb ik zelfs uitsmijters staan bakken. Dat was voor toeristen die op de fiets vanuit Blokzijl kwamen en nog niet ontbeten hadden. Dat vind ik dan ook leuk, maar het is natuurlijk niet de bedoeling,” lacht ze.  

Nieuwsgierig? De winkel is open op donderdag en vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur en op zaterdag van 09:00 tot 16:00 uur. Bestellen? 06-13512393.  

Volg Van den Berg Kalveren via https://www.facebook.com/vdbergkalveren.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl