0°C

Werk in agrarische sector is innovatief

Praktijkonderzoeker in de bollensector, specialist GPS-techniek of plantenspecialist. Het zijn willekeurig enkele omschrijvingen van functies in de agribusiness. De sector kent voldoende vacatures. Wat zijn de mogelijkheden, de verdiensten en wat is het perspectief?  

Nog altijd zijn allround medewerkers onmisbaar op een melkveehouderij of kwekerij. Ook zijn de melkers, tractorchauffeurs en agrarisch medewerkers als rechterhand van de boer veelgevraagd, maar de sector kent nog veel meer interessante banen.

Wereldwijd staat de Nederlandse agrarische sector hoog aangeschreven. Daar komt bij dat de branche steeds uitdagender en innovatiever wordt. De sector ontkomt niet aan de energietransitie en kringlooplandbouw staat hoog op de agenda.  

De komende decennia zijn onder meer transities te verwachten naar waterstof, duurzaam waterbeheer en agroforestry ofwel boslandbouw. Tevens wordt meer op data gestuurd. Hierdoor ontstaat vanuit de techniek en ICT een vraag naar onderhoud van de veranderende machinerie zoals drones en ziekzoekrobots.  

Opleidingsniveau 

Al hebben mensen een mbo-diploma of universitaire graad, er zijn in de agribusiness voldoende banen te vinden, stelt HR-dienstverlener Nedflex uit de Goorn. Bovendien zijn er heel veel doorgroeimogelijkheden. Detacherings- en opleidingsbureau AB Vakwerk biedt bijvoorbeeld scholing aan om van melker te kunnen doorgroeien tot bedrijfsleider. En geschoold of ongeschoold. Het bureau leidt ook op tot gewassengoeroe, plantenexpert in de tuinbouw of bloembollenexpert.  

Verdiensten  

Volgens de Nationale Beroepengids kan tussen de 850 en 9.000 euro bruto per maand verdiend worden in de sector ‘Agrarisch & Milieu’. Maar voor een agrarisch medewerker komt het maandinkomen gemiddeld op 1.975 euro bruto, op basis van een 40-urige werkweek. Op jaarbasis is dit bijna 26.000 euro, publiceerde de nationaleberoepengids.nl.  

Arbeidsmigranten 

Astrid Bankras, sales manager bij Nedflex vindt het realistischer om stil te staan bij de arbeidsproblematiek die momenteel speelt in de sector. “Het seizoenswerk zoals oogsten, sorteren en verpakken wordt veelal opgevangen door arbeidsmigranten uit Polen en Roemenië, maar door betere arbeidsomstandigheden in het thuisland wordt het lastiger mensen te vinden.” Ook is het aanbod vacatures groot, waardoor arbeidsmigranten andere keuzes maken en lichamelijk zwaar werk vaker inruilen voor lichtere werkzaamheden. 

Zelfontplooiing  

Ze signaleert tevens dat arbeidsmigranten een groeiende behoefte hebben aan erkenning, zelfontplooiing en goede sociale omstandigheden. “De tijd van alleen hard werken en zoveel mogelijk geld verdienen is voorbij. Mensen willen waardering, een prettige werk- en leefomgeving en ontwikkelingsmogelijkheden”, zegt Bankras.  

Doorgroeien 

Nedflex adviseert bedrijven om aan scholing of cursussen te denken, die helpen om goede medewerkers te behouden. Zeker omdat arbeidsmigranten in de buurlanden met open armen worden ontvangen, maar het bieden van doorgroeimogelijkheden is natuurlijk ook belang voor de vaste medewerkers.  
Volgens Greenport NHN leidt het gebrek aan goed personeel ertoe dat ondernemers geremd worden in hun innovatie en ontwikkeling, terwijl die facetten steeds belangrijker zijn. De organisatie probeert daardoor de relatie tussen het bedrijfsleven en het onderwijs te versterken. “De aanpak van de AgriTech Campus moet ertoe leiden dat er voldoende innovatieve ondernemers en werknemers voor de bedrijven zijn en blijven.” 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl