14°C
Heavy Rain

Wolters VOF in Marknesse: meer dan 10 jaar bezig met stikstofreductie 

Dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur tap je je eigen verse melk, rechtstreeks van de koe bij Milk4you aan de Sloefweg 22 in Marknesse. Al veel mensen uit de buurt en mensen die onderweg zijn, maken gebruik van de verse melktap bij de boerderij van Ronald en Ilse Wolters.

Vaak werpen ze dan ook even een blik in de stal met ruim 200 koeien. ‘Mensen vinden het leuk om te zien waar de melk vandaan komt en hoe de koeien bij ons leven. Ze zien dat de koeien relaxt zijn, zelf kunnen kiezen wanneer ze gemolken worden en vinden het indrukwekkend om de voerrobot door de stal te zien rijden’, vertelt Ronald.  

Milk4you: tap je eigen verse melk, rechtstreeks van de koe

Graag vertelt hij de mensen over het leven op de boerderij en wat er allemaal speelt in het land. Eén van de redenen om zijn bedrijf open te stellen tijdens de ‘verlichte boerderijenroute’, die in december langs zijn bedrijf voerde. Zeker 1.000 bezoekers kwamen een kijkje nemen op het erf en in de stal. ‘We hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties gehad, zowel van bezoekers die nog niks wisten van het boerenleven, als van mensen met een grote affiniteit met de agrarische sector en collega’s. Bezoekers kwamen veel uit de buurt, maar ook uit bijvoorbeeld Utrecht en Alkmaar.’ De vraag waarom de koeien niet naar buiten gaan, wordt veel gesteld. ‘Vaak vinden ze dat eerst zielig, maar als we het dan uitgelegd hebben en ze zien hoe de koeien hier leven, dan begrijpen ze het wel.’ 

Ook veel reacties kwamen er op het bord met informatie over stikstof. ‘Hierop hebben we uitgelegd dat we pasmelder zijn, netjes een natuurvergunning hebben aangevraagd, maar deze niet nodig was omdat we te weinig stikstof uitstoten, dus de melding alleen volstaat en dat de rechter hier nu een streep door heeft gezet. Nu na vier jaar is er nog steeds geen oplossing. De mensen begrijpen onze frustratie en leven met ons mee. Op een tweede bord hebben we de vraag gesteld waarom als de natuur zo hard te lijden heeft van stikstof onze groene stikstof wordt ingeruild voor grijze stikstof. Niemand gelooft dat dat beter is voor de natuur. Hiermee hebben we hopelijk een stukje bewustwording bij onze bezoekers gecreëerd. Natuurlijk begrijpen we dat woningbouw noodzakelijk is, maar de overheid schuift nu de stikstof op één bordje en dat vinden we onbegrijpelijk.’ 

Historie 
Wolters VOF is vanaf 2003 gevestigd op de huidige locatie. De ouders van Ronald, Wim en Ria zijn vanuit Zwolle hierheen verhuisd. Opa en oma Wolters zijn begonnen op een boerderij aan de dijk bij Westenholte. Door ruilverkaveling moesten ze daar weg en kwamen ze in ’s Heerenbroek op een boerderij onder de rook van Zwolle, waar Wim en Ria plaats moesten maken voor de uitbreiding van Stadshagen. Door de verhuizing naar Marknesse konden ze een grote stap zetten in automatisering, melkrobots, een voerrobot en het aantal koeien. Eerst van 60 koeien naar 100 koeien en in 2011 is dit aantal nog een keer verdubbeld.  

Ook de koeien, die meegekomen waren uit Zwolle wenden snel aan de melkrobots. ‘Het gaf ze een stukje vrijheid en minder stress. Ze konden nu zelf bepalen wanneer en hoe vaak ze melk wilden geven. Voor het dierenwelzijn is het beter om gebruik te maken van een melkrobot en voor ons levert het een tijdsbesparing van zo’n drie uur op.’  

In 2011 werd voor de uitbreiding van het aantal koeien een nieuwe stal gebouwd met een ammoniak/stikstof reducerende vloer. ‘In 2011 deden wij dus al onze eerste grote investering (€50.000) voor het reduceren van stikstof’.  

Het bouwen van de nieuwe stal liep parallel aan het afronden van de studie van Ronald in 2011. Vanaf dat moment nam hij deel in de VOF. Vijf jaar geleden ging hij met zijn vriendin op de boerderij wonen en trokken zijn ouders in de woning naast de boerderij. Afgelopen zomer zijn zijn ouders eruit gestapt en vanaf toen is hij samen met zijn inmiddels vrouw eigenaar van het bedrijf. Zijn vader is nog wel iedere dag volledig werkzaam in het bedrijf.  

Milk4you VOF Wolters is te volgen via facebook.com/boerderijmelk 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl