14°C
Light Rain

Dagopvang Boerderij de Boterbloem: ruimte om te spelen

Boerderij de Boterbloem is een particuliere dagopvang, buitenschoolse opvang en zorgboerderij aan de Karel Doormanweg in Tollebeek. Deze boerderij was oorspronkelijk een melkveebedrijf. Toen Hinke en Adriaan Naus in 2008 de boerderij kochten, waren de koeien al een aantal jaren weg en zat er al een woonbestemming op de boerderij, waardoor zij hun toen nog kleinschalige kinderopvang konden opstarten.  

Het begon te kriebelen bij Hinke toen ze zelf haar eerste kindje kreeg. ‘Ik wilde mijn kind zelf eigenlijk helemaal niet naar een opvang bij iemand anders brengen. Ik droomde ervan om zelf een kinderopvang te beginnen, met veel ruimte, waar kinderen kunnen ontdekken, met dieren leren omgaan. Een opvang waar ik mijn eigen meisjesdromen kan verwezenlijken.’  

Samen kochten Adriaan en Hinke de boerderij. Het plan voor de kinderopvang schreef Hinke zelf. Adriaan richtte zich op zijn eigen bedrijf. Omdat er een woonbestemming was mocht maximaal honderd vierkante meter gebruikt worden voor de opvang. Er werd gestart met twee groepen kinderen, één groep kinderopvang en één groep buitenschoolse opvang. Daarnaast was er op de zaterdag en woensdag nog zorgopvang.  

Om uit te kunnen breiden wilde Hinke graag het bestemmingsplan wijzigen naar maatschappelijk. Dit lukte uiteindelijk in 2017, waarna de boerderij verbouwd werd tot wat het nu is. Tijdens de verbouwing draaide de opvang gewoon door. De groepen werden opgevangen in speciale units bij de boerderij, bij de buren en op school. In 2018 werd Boerderij de Boterbloem heropend.  

Inmiddels is de opvang gegroeid naar zes groepen en heeft het bedrijf 30 medewerkers. Met 86 opvangplekken is de opvang nu helemaal vol. De wachtlijst is afhankelijk van welke dag(en) opvang nodig is, een half tot een heel jaar.  

Het leuke aan de opvang vindt Hinke dat geen enkele dag hetzelfde is. ‘Ik ben veel achter de schermen aan het werk, maar vind het geweldig om regelmatig de groepen te bezoeken en even met de kinderen te kletsen, knuffelen of te spelen. Ik vind het belangrijk dat kinderen zich thuis voelen op de Boterbloem en dat ze kunnen genieten van onze prachtige binnen- en buitenruimtes, de dieren en de andere kinderen. Ik vind het mooi om te zien dat de kinderen leren te zorgen voor de dieren. Etensresten worden niet weggegooid maar gevoerd aan de kippen en van de eitjes van de kippen worden lekkere lunchgerechten, zoals pannenkoeken of een omelet gemaakt.’ 

In de oude schokbetonschuur heeft iedere groep zijn eigen moderne en frisse ruimte, bijzonder is dat op de bovenverdieping een nieuwe schokbetonschuur met buitenruimte is nagebouwd. Het geeft de kinderen ook binnen het gevoel te leven op de boerderij. Binnen heerst altijd een goed klimaat. De warmtepomp geeft warmte in de winter en koelt de ruimtes in de zomer. De zonnepanelen zorgen voor voldoende energie.  

Meer informatie: boerderijdeboterbloem.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl