0°C

Eigen Wijze: van boerderij naar eigenwijs vakantiepark

Broers Wietze en Han van Wegen runnen een succesvol vakantiepark aan de rand van het Kuinderbos en het nieuwe natuurgebied Schoterveld bij Bant. Waar nu de vakantiehuisjes staan liepen vroeger de koeien. De schuren, de ligboxenstal, de mestsilo en de hooimijt zijn omgebouwd tot gezellige groepsverblijven. De akkers om de boerderij werden verkocht aan de provincie voor nieuwe natuur. Over anderhalf jaar gaat het natuurgebied Schoterveld open voor het publiek.  

De authentieke boerderij dateert uit 1952. De opa van Han en Wietze runde hier een gemengd bedrijf op 20 hectare. Toen hun vader in 1970 het bedrijf overnam werd er een nieuwe ligboxenstal gebouwd voor de koeien. Daarnaast bleven hun ouders zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Twintig hectare was te weinig om een goede belegde boterham te kunnen verdienen. Daarom gingen ze kaas maken.  

Ze kochten een tweede boerderij op de Dwarsgracht, vlakbij Giethoorn waar ze ook kaas gingen maken. Het toerisme was in opkomst en daarom gingen ze rondleidingen geven. Dit vonden ze ontzettend leuk en bouwden ze verder uit. Voor de boerderij in Bant werd een bestemmingsplanwijziging aangevraagd. ‘In het begin van de jaren ’90 was dit een lastig proces’, weet Wietze. ‘En mijn vader was niet zo van de lange procedures. Wat hij bedacht, wilde hij gelijk de volgende dag uitvoeren’. Dit resulteerde erin dat er tijdens de looptijd van de vergunningaanvraag al beton gestort werd voor de eerste vissershuisjes aan de vijver. ‘Dit is later wel goed gekomen’, vertelt Wietze. ‘De huisjes staan nu al 30 jaar en vormen nog steeds de karakteristieke aanblik van ons vakantiepark’.  

De boerderij met huisjes was gericht op de rustzoeker, maar er kwam steeds meer vraag naar ruimte voor feestjes en ruimte voor feestjes inclusief overnachtingsmogelijkheden. De Familie Van Wegen speelde hierop in door eerst de ligboxenstal en mestsilo te verbouwen en in te richten. De ruimtes werden verhuurd aan groepen, die zelf hun catering mochten verzorgen.  

Pas later kreeg de boerderij annex feestlocatie een horecavergunning, waardoor er compleet verzorgde feesten gehouden konden worden. In 2006 kwamen Han en Wietze in het bedrijf. Hun ouders woonden ondertussen op een landerij in Scherpenzeel met een groepsaccommodatie, die ze verhuurden. Han en Wietze bouwden de boerderij in Bant uit tot een volwaardig vakantiepark met naast de 13 vissershuisjes, tien stenen woningen en later nog lodges, glamping tenten en tiny houses. Afgelopen jaar zijn er nog vier grote tenten bij gekomen. ‘Hiermee lopen we tegen de maximale capaciteit qua bebouwing aan,’ vertelt Wietze. ‘We zijn nog wel bezig met de ontwikkeling van een restaurant en het activiteitenterrein. Hiervoor loopt een bestemmingsplanwijziging.’ 

Eigen Wijze onderscheidt zich van andere vakantieparken door de verhuur van losse huisjes inclusief zalen. ‘Op onze voormalige boerderij is het mogelijk een geheel verzorgd feest te geven en ook te overnachten. Ideaal voor bijvoorbeeld een familiefeest, een bruiloft of een vriendenweekend.’ Meer informatie: vakantieparkeigenwijze.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl