14°C
Light Rain

Flevo Siergras breidt uit per 1 januari 2022

‘Vanaf 1 januari 2022 zijn we fulltime met zijn tweeën aan het werk bij Flevo Siergras te Luttelgeest’, vertelt Tineke Barneveld. ‘Gerbert komt dan volledig in de zaak, hierdoor krijgen we onder andere meer ruimte om aan de vraag naar het ontwerpen en aanleggen van tuinen te voldoen’. 

Tineke begon Flevo Siergras toen ze werkloos raakte. In de achtertuin bij hun huis in Marknesse werd er met plastic een kas van de pergola gemaakt om kleinschalig siergrassen te kweken. De verkoop vond plaats vanaf de Voorsterweg bij de familie Korteweg in Marknesse. ‘We hebben hier een jaar geteeld en geleerd’ vertelt Tineke, ‘daarna verhuisden we onze teelt naar Jedeco van de familie Janzen aan de Leemringweg, ook in Marknesse waar we over meer ruimte konden beschikken. 

Het kweken van siergrassen en bamboe is ontstaan doordat we iets zochten dat in een straal van tachtig kilometer om ons heen niet in grote verscheidenheid te verkrijgen was. We kwamen tot de conclusie dat er mede door groeiend gebruik van siergrassen en bamboe, gepromoot in tuinprogramma’s en tuinbladen, er nog ruimte was voor een specialisme.  Het pakte zo goed uit dat er na drie seizoenen opnieuw ruimtegebrek ontstond’. ‘We zijn heel dankbaar dat we op beide locaties de mogelijkheden hebben gekregen om ons bedrijf te laten groeien’, aldus Gerbert.

Op hun huidige stek Kalenbergerweg 12/1 in Luttelgeest vonden ze de perfecte locatie voor het kweken en verkopen van hun siergras, bamboe en sedum voor op daken en taluds. Er is bewust gekozen voor de levering aan particulieren en kleinschalig aan hoveniers / tuinontwerpers. ‘We vinden dit een leuke doelgroep en kunnen hierdoor kleinschalig blijven telen. We kweken onze grassen en bamboes op een kwart hectare. Consumenten vinden het leuk om bij ons op de kwekerij te komen en de verschillende soorten te bekijken in de showtuin. Ook kunnen ze zien hoe de grassen en bamboes combineren met andere planten in de grote vrij toegankelijke boerderijtuin met diverse borders’, aldus Tineke.

‘Onze klanten vragen steeds vaker of we alles voor hun tuin kunnen regelen, dus van ontwerp tot oplevering van een complete tuin. Het ontwerpen doet Gerbert nu vaak in de avonduren. Dat wordt gewoon te veel. We denken nu werk en inkomsten genoeg te kunnen genereren voor twee personen, dus Gerbert gaat vanaf 1 januari 2022 hier volledig aan de slag’. Vanaf dan kunnen consumenten bij de kwekerij terecht voor een totaalconcept van siergrassen, bamboe, vaste planten, bomen, struiken, tuinontwerp, tuinaanleg, tuinonderhoud en aanleg groene daken. Voor de vaste planten, struiken en bomen zoeken Gerbert en Tineke samenwerking met de kwekers in de buurt. Gerbert is in zijn ontwerpen vooral geïnspireerd door Piet Oudolf en geeft hier zijn eigen draai aan. Hierbij ligt de nadruk op onderhoudsarm, het hele jaar door kleurrijk en aantrekkelijk voor bijen, vlinders en insecten.

Naast de schuur is een kantoor gerealiseerd, zodat Gerbert niet meer in een kamertje in huis hoeft te tekenen. Nu kan ook een gesprek met een klant voor een tuinontwerp of beplantingsplan privé, in een aparte ruimte gehouden worden.

‘Klanten die hier komen, willen graag geadviseerd worden’, is de ervaring van Tineke. ‘Dat vind ik zelf ook het leukst, het met de klant samen, komen tot een goed concept of een mooie aanvulling voor hun tuin. Ik neem de klant altijd eerst mee naar de showtuin waar alle soorten siergrassen en bamboe zijn te zien in de vollegrond. We hebben inmiddels ruim 150 soorten siergras en 20 soorten bamboe (woekerend en niet-woekerend). Aan de hand van wat de klant mooi vindt bepalen we dan wat het beste bij zijn of haar situatie past’. 

De kwekerij van Flevo Siergras is overzichtelijk en goed toegankelijk voor rolstoel of rollator.  

In het najaar is er ook een mooi assortiment voorjaarsbollen, zoals verschillende soorten alliums, eremurus, fritillaria en tulpen beschikbaar. 

Meer informatie:

https://flevosiergras.nl/

https://www.facebook.com/flevosiergras

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl