0°C

Mooiste bewaarui 2022 geteeld door Jan Piet Smid uit Zeewolde

Jan Pieter Smid uit Zeewolde heeft de mooiste bewaaruien. Hij deed mee met het ras Dormo. De tweede prijs ging naar Mathé Penders uit Emmeloord met het ras Hysky, de derde prijs was voor Willem Sol uit Wieringermeer met het ras Red Tide. 

Penders is blij met zijn tweede prijs. ‘Ik had er niet op gerekend, maar ben erg blij met de bokaal. Die gaat in mijn prijzenkast. Eigenlijk besloot ik te laat om mee te doen. De uiendag viel precies op de verjaardag van mijn vrouw, dus ik dacht daar ga ik toch niet heen, dan hoef ik ook niet mee te doen. Maar toen kwam ik Maas van den Heuvel, oud-voorzitter, tegen bij de uien notering op de landbouwbeurs op donderdagmorgen in t Voorhuys’in Emmeloord. Maas nodigde iedereen uit die nog uien had toch mee te doen. Die donderdag voor de verkiezing heb ik besloten mee te doen. Normaal haal je minstens een week van tevoren de uien uit de bewaarcel om op te warmen van 10 graden naar 20 graden Celsius. Dit moest nu binnen een paar dagen, maar ik wist dat de kwaliteit van mijn uien goed was, de omstandigheden waren dit jaar best om te groeien en ook tijdens de oogst mooi droog weer.’ 

Op vrijdag selecteerde Penders zijn mooiste uien voor zijn presentatie. Op maandag werden ze bij hem opgehaald voor de keuring op maandagavond. Hij gaf nog een paar reserve-uien mee voor het geval er nog wat huid zou barsten door het snelle opwarmen.  

De uien werden beoordeeld door een jury bestaande uit: Kees Claassen van Heijboer, Werner Verschueren van Wiskerke Onions en Harry Schreuder van Harrysfarm. Er werd beoordeeld op uniformiteit, vorm, hardheid, huidvastheid, kleur, sortering en algemene indruk.  

Penders die niet bij de prijsuitreiking aanwezig was, denkt dat hij vooral goed heeft gescoord op hardheid en kleur. ‘Door de mooie groeiomstandigheden afgelopen jaar, is de ui bikkelhard en heeft een mooie goudgele kleur.’  

Penders teelt het ras Hysky, een ui die sterk is tegen fusarium en lang bewaard kan worden. Deze uien worden met behulp van een commissionair voor een mooie prijs verkocht aan een uien sorteerbedrijf. Het sorteerbedrijf sorteert en verpakt ze en verkoopt ze aan bijvoorbeeld supermarkten of kan ze exporteren naar veel landen wereld wijd. 

De uiendag wordt jaarlijks georganiseerd door Delphy in samenwerking met de vereniging Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland en het Platform Nederlandse Uientelers in De Meerpaal in Dronten. Uientelers uit het hele land komen hierheen om kennis op te doen en kennis uit te wisselen. 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl