Jiry de Waal: vroeger al een kind van de waterkant
Jiry de Waal van Vijvermeester.nl en Adviesbureau de Waal vindt het een groot compliment dat hij is gevraagd om de vijverpartij in het Thaise paviljoen op de Floriade in te richten. De Thaise aannemer kwam met een uitgewerkt plan naar De Waal met de vraag of hij het kon leveren en wat hij ervan vond. De Waal was blij dat er om advies werd gevraagd. “In het ontwerp zaten verschillende invasieven, die in Nederland verboden zijn. Ook al zou ik ze kunnen leveren dat wil ik dan niet, dus die heb ik uit het ontwerp gehaald en mijn expertise op het gebied van waterplanten ingebracht. Het Nederlandse klimaat is niet te vergelijken met dat van Thailand, het kan nog wel vriezen in de eerste maand dat de Floriade open is. Hier was natuurlijk geen rekening mee gehouden.”
Het gaat om een waterpartij van maar liefst 1.800 vierkante meter. De Waal is de hekkensluiter wat aanleg betreft. Eerst moet logistiek alles op orde zijn en hiervoor is De Waal afhankelijk van derden. Het wordt spannend om alles op tijd voor de opening op 14 april klaar te hebben. “Er zijn planten bij die we wel al kunnen plaatsen voordat de vijvers gevuld zijn, maar er zijn er ook waarbij we echt moeten wachten tot er voldoende water is.” Tijdens de Floriade houdt De Waal met hulp van de observators zelf in de gaten of alles er nog fris en gezond uit ziet. “De vijverpartij is niet alleen een visitekaartje voor Thailand, maar ook voor mijn eigen bedrijf”.
Jiry de Waal is naar eigen zeggen altijd al een kind van de waterkant geweest. “Van kleins af aan trok ik naar de sloot om kikkervisjes en salamanders te zoeken. Mijn moeder stond soms doodsangsten uit als ik weer weg was en was opgelucht toen ik mijn zwemdiploma haalde. De liefde voor het water is nooit weggegaan. Ook niet toen ik van mijn ouders eerst naar de technische school moest om een vak te leren, want van water kun je niet leven. Na LTS en MBO ben ik uiteindelijk HBO aquatische ecologie gaan doen en afgestudeerd ingenieur waterbeheer.”
Adviesbureau De Waal is een ingenieursbureau op het gebied van actief biologisch waterbeheer. Het familiebedrijf werd ruim tien jaar geleden opgericht in de garage en de achtertuin van een hoekhuis in Ens. Het kantoortje besloeg twintig vierkante meter. Inmiddels is het bedrijf gevestigd op een kavel van 2.000 vierkante meter in Emmeloord.
Het adviesbureau helpt waterbeheerders met hun vraagstukken. De Waal richt zich hierbij op waterschappen en gemeenten. Naast advies geven kan hij ook de benodigde planten en producten leveren en deze aanbrengen. Een voordeel voor de klant, die dan maar één aanspreekpunt heeft.
Agrarische sector
Ook ondernemers in de agrarische sector adviseert De Waal graag. “Bij glastuinbouwbedrijven zijn vaak zoetwaterbassins. Wij kunnen met planten de waterkwaliteit verbeteren en ook leveren we zoetwatermosselen voor het zuiveren van het water of poelslakken voor het schoonhouden van de randen van het bassin en het opruimen van de vervuiling in het bassin”.
De Waal zou graag eens in gesprek gaan met boeren, tuinders en LTO voor het verbeteren van de waterkwaliteit in beregeningssloten. “Ik moet hierin mijn weg nog zien te vinden. Hier ligt voor mij een uitdaging. Ik ben ervan overtuigd dat het goede effect dat waterplanten hebben op de waterkwaliteit kan doorwerken op de beregende gewassen, waardoor kwaliteit en/of opbrengst van de gewassen verbetert.”
Het aanplanten van natuurvriendelijke oevers is ook een expertise van De Waal, net als het met planten tegengaan van afkalvende oevers. Hiervoor wordt de pitrus gebruikt, die vaak als onkruid juist uit de natuurvriendelijke oevers wordt gehaald. Het is een sterk wortelende plant die waterbeheerders kan helpen oevers te verstevigen. Goedkoper dan oeverbeschoeiing en beter voor de aan de oever levende planten en dieren.
Alhoewel De Waal veel waterplanten voor de verkoop in zijn hal heeft staan, noemt hij zichzelf geen kweker. “We komen op allerlei mogelijke manieren aan onze planten. Natuurlijk kopen we een deel in, maar we oogsten ook veel zelf, zaaien, splitsen, stekken en scheuren onze planten voor vermeerdering. Een deel komt van Nederlands maai- of hekkelafval en een deel uit vijvers waar we het beheer van doen”.
Meststoffen gebruikt De Waal zo min mogelijk en gewasbeschermingsmiddelen helemaal niet. “Ik gooi een plant nog liever weg. Ik wil niet dat mijn planten de dieren in de vijver uitmoorden. Daarnaast letten we heel goed op de kwaliteit. Voordat we een plant afleveren denken we bij onszelf ‘hoe zou ik het vinden als ik dit opgestuurd kreeg?’ Dit antwoord moet altijd positief zijn.”
Meer informatie: https://adviesbureaudewaal.nl.
Ben je één van de één miljoen Nederlanders met een vijver? Ga dan naar https://vijvermeester.nl voor alle benodigdheden.