0°C

De Zaderij teelt zaadvaste rassen met een goede smaak en van hoge kwaliteit

De Zaderij is een Coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die zelf biologisch (dynamische) zaden selecteren en vermeerderen. Ze hebben uitsluitend zaadvaste (reproduceerbare) en patentvrije rassen in hun assortiment.

Tineke Alberts uit Bant is de drijvende kracht achter De Zaderij. Haar grootouders bewerkten als eersten de akkers van haar boerderij BuitenBant. Het overnemen van de boerderij als jongedame verliep niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk zwichtte Domeinen en kon ze voor haar zelf gaan boeren. Ze turnde BuitenBant om naar een biologisch-dynamische boerderij. Via haar oma had ze al op jonge leeftijd kennis gemaakt met de belangrijke rol, die voeding speelt voor de gezondheid. Dat en haar sterke verbintenis met de natuur zijn de leidraad voor het bedrijf.

Zaadteelt en -veredeling

Het gaat Tineke niet om het oogsten van groenten, maar om de zaden. Ze heeft een passie voor het in stand houden en veredelen van rassen, die op de zogenaamde rode lijst staan.  ‘Ik teel wilde bloemen voor het Cruydthoeck, sommigen staan op de rode lijst, de groente zaden zijn specifiek zaadvast zaden, geen F2-hybride. Veredelen is het verbeteren van een ras’, legt ze uit. ‘Alleen van de planten, die er voor mij uitspringen qua smaak, geur en bijvoorbeeld resistentie tegen schimmels, oogst ik de zaden. En daar ga ik mee verder.’

De Zaderij

Door reproduceerbare rassen in stand te houden, wordt tegenwicht geboden aan de grote zaadconcerns, die de nadruk hebben op schaalgrootte en verdiensten. Bij De Zaderij prevaleert kwaliteit over kwantiteit. Het menselijke aspect en vergroting van de biodiversiteit zijn belangrijk voor de deelnemende boeren, evenals een eerlijke vergoeding voor de boer en het weer op de kaart zetten van zaadvaste rassen. 

De Zaderij levert aan consumenten, moestuinders en biologisch-dynamische boeren. Zaden zijn te koop bij natuurwinkels en via de eigen webshop. https://www.zaderij.nl/webshop/ 

Kernwaarden

Hoewel het gaat om oude rassen en principes, zijn de mensen achter De Zaderij de pioniers van de toekomst. Hun drijfveren zijn anders, dan die van de meeste boeren. Natuurlijk willen ze geld verdienen, maar dan wel op een eerlijke en verantwoorde manier. De zaden worden met de hand geselecteerd en alleen de besten komen in de zakjes van De Zaderij. 

Grootse plannen voor de toekomst

Hoe meer Tineke doet, hoe enthousiaster ze wordt. Ze heeft allerhande ideeën en plannen voor de toekomst. Ze wil door middel van educatie en voorlichting de zaadteelt en het veredelen van zaden breder voor het voetlicht brengen en herwaarderen. Ze is bestuurslid van de Stichting Zaadgoed, die zich hard maakt voor biologische veredeling, zaadteelt en het behoud van biodiversiteit in de landbouw. 

https://www.zaderij.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl