21°C
Clear sky

Enza Zaden start bouw productielocatie voor Vitalis biologische groentezaden

Het groenteveredelingsbedrijf Enza Zaden heeft vandaag het officiële startsein gegeven voor de bouw van een eigen duurzame productielocatie van acht hectare in Luttelgeest, Flevoland. Op deze nieuw te bouwen locatie zal Vitalis biologisch zaad geproduceerd worden voor verkoop aan professionele biologische telers wereldwijd.

Het betreft voornamelijk biologisch paprika- en komkommerzaad, maar er zal ook biologisch sla- en preizaad worden geproduceerd. Verwachting is dat vanaf april 2024 de eerste zaden gezaaid worden.

Allison Thomas, Chief Operations Officer en Dirk Neelis, Chief Financial Officer van Enza Zaden onthulden, in het gezelschap van genodigden en betrokken bouwpartners, het bouwbord en gaven hiermee het startsein voor de bouw van de biologische productielocatie. Allison Thomas: “De wereldbevolking groeit en ook de behoefte aan gezonde voeding. Ook zien we dat de vraag naar biologisch zaad toeneemt, onder meer voor paprika en komkommer. Daarom bouwen wij deze nieuwe, duurzame productielocatie voor Vitalis Biologische Zaden in Luttelgeest. Dit past binnen ons doel om te veredelen om de wereld te voeden en waarde creëren voor duurzaam leven en een duurzame levensstijl.”

Oog voor duurzaamheid
Op het terrein van acht hectare wordt gestart met de bouw van drie hectare kassen. Naast kassen komen er een zaadproductiegebouw, een zaadextractiegebouw, een groot bassin en een helofytenfilter, ofwel een biofilter voor de zuivering van afvalwater.

Om zo duurzaam mogelijk groentezaden te gaan produceren, plaatst het familiebedrijf onder andere ruim 900 zonnepanelen op de daken. In het bassin van 7000 m2, met een inhoud van bijna drie olympische zwembaden, wordt regenwater opgevangen waarmee naar verwachting aan de totale waterbehoefte van de locatie kan worden voldaan. Ook worden de toiletten straks doorgespoeld met regenwater.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl