0°C

Syngenta opent hypermoderne Jan Schagen-kas: Versterking van koolzadenproductie en zaadkwaliteitsoptimalisatie

Syngenta Opening Jan Schagen-kas thumbnail

Dinsdag 20 februari 2024 werd bij zaadveredelaar Syngenta een ultramoderne kas geopend van 6.300m² welke de koolzadenproductie versterkt en de zaadkwaliteitstoets optimaliseert.De nieuwe kas is vernoemd naar de in 2022 overleden oud-medewerker Jan Schagen, die aan de wieg stond van het ontwerp van de kas. De vernoeming is een eerbetoon aan hem en zijn toewijding aan Syngenta. De officiële opening werd verricht door zijn weduwe Corina.

Matthew Johnston, Global Director Groentezaden en Bloemen roemde de grote bijdrage van Jan Schagen voor het 11,5 miljoen euro kostende complex. Een kas die volgens Johnston de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid van groentezaden optimaliseert. „Bovendien versterkt de nieuwe Jan Schagen-kas de productie van koolzaden en biedt een verbeterde zaadkwaliteitstoets.”

Wereldwijde zaadteelt
Matthew Johnston benadrukte het belang van de regio Enkhuizen en Nederland voor de wereldwijde zaadteelt. „ Wat hier gebeurt is belangrijk voor telers over de hele wereld die vertrouwen op de groentezaden die in Enkhuizen worden ontwikkeld.” Jan Willem Griep is directeur van Syngenta Nederland en legt uit dat de nieuwe kas voorziet in een betere omgeving voor de planten en voor de werknemers van Syngenta in Enkhuizen door minder handmatig werk, minder transport en betere klimaat omstandigheden.

Laboratorium
Griep spreekt van een volgende stap in een serie vernieuwingen in Enkhuizen. „In 2019 openden we een nieuw zaadinnovatiecentrum van ruim 36 miljoen euro. Nu zijn we druk bezig met het leggen van zonnepanelen en de bouw van een nieuw zaadgezondheidslaboratorium dat we hopelijk eind dit jaar kunnen openen. We zitten hier al meer dan 150 jaar en ik kan je verzekeren; daar gaan nog heel wat jaren bijkomen!”

Klimaatzones
De nieuwe kas bestaat uit twee delen. Een deel is gericht op de vermeerdering van basiszaden van koolgewassen waarbij bestuiving door een specifiek CO2-toedieningsproces plaatsvindt.In het tweede deel van de kas worden zaadkwaliteitstoetsen gedaan in twee verschillende klimaatzones. Deze kas is uniek voor Syngenta. Het is de enige plek wereldwijd waar Syngenta deze CO2-techniek toepast.

Duurzaamheid
Syngenta is een van ‘s werelds toonaangevende landbouwbedrijven die zich al meer dan 150 jaar bezig houdt met de veredeling van voedselgewassen en bloemgewassen. Het bedrijf spreekt van een ambitie om de wereld veilig te helpen voeden en tegelijkertijd voor de planeet te zorgen. Ze zeggen te streven naar de duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid van de landbouw te verbeteren met wetenschap van wereldklasse en innovatieve gewasoplossingen.

Kansen en uitdagingen
Jan Willem Griep is trots op het bedrijf Syngenta. Hij ziet een bedrijf vol kansen en uitdagingen. Dit wil hij graag uitdragen naar buiten. „We zitten hier te springen om mensen. Wij hebben hier een bedrijf met volop kansen om door te groeien.” Ook voor de nieuwe Jan Schagen-kas is er door Syngenta volop geïnvesteerd in het opleiden van mensen.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl